طرحواره رها شدگی

تابهحال این احساس را داشتهاید که اطرافیان، اعضای خانواده یا دوستانتان قصد دارند شما را ترک کنند؟ یا به این فکر کردهاید که یکی از نزدیکانتان بیمار شود و فوت کند؟ تا حالا برای مدت طولانی حس کردهاید که افراد مهم زندگیتان فرد دیگری را به شما ترجیح میدهند و هر لحظه ممکن است شما را ترک کنند؟
اکثر این حالات و احساسات از حس رهاشدگی و ترک شدن نشات میگیرند. حسی که دائماً شما را در یک ناامنی روانی قرار میدهد و برای ترک و یا رها شدن آماده میکند.
طرحواره رهاشدگی عموماً از دوره کودکی شکل میگیرد و میتواند فرد را با مجموعهای از بحرانها در روابط خودش و دیگران روبهرو کند.
در این مطلب قصد داریم شما را با طرحواره رهاشدگی و آسیبهای آن در روابط فردی و اجتماعی آشنا کنیم.
درباره طرحواره رهاشدگی چه میدانید؟
طرحواره رهاشدگی یکی از مهمترین انواع طرحوارههای ذهنی افراد است که شکلی از رهاشدگی و ترک شدن و همچنین بیاعتمادی را نسبت به حضور افراد در زندگی فرد به وجود میآورد.
فردی که به طرحواره رهاشدگی مبتلا است به طور دائمی فکر میکند که قرار است همه افراد زندگی او را رها کنند و تنها بگذارند و گاهی این تفکر آنچنان در او پررنگ است که انتظار این را دارد فردی از نزدیکانش را به علت مرگ از دست بدهد.
ذهن فرد مبتلا به طرحواره رهاشدگی بر این پایه استوار شده که در زندگی جزو اولویتهای اطرافیان خود نیست و مهم شناخته نمیشود. به همین دلیل هم امکان برقراری یک رابطه پایدار و باثبات را ندارد.
این افراد حتی در مقابل بی پاسخ ماندن تماس تلفنی یا پیامشان به دیگران به راحتی ناراحت و غمگین میشوند و احساس ترس از ترک شدن و یا حتی خشم نسبت به دیگران را تجربه میکنند.
تنها ماندن و ترس از رها شدن، کابوس همیشگی فردی است که دارای طرحواره طرد شدن است و حتی تنها ماندنهای کوتاه مدت هم برای او عذابآور و غیرقابلتحمل هستند.
افراد مبتلا به طرحواره رهاشدگی چه رفتارهایی دارند؟
کسانی که این طرحواره را درون خود دارند، با رفتارهای خاصی ظاهر میشوند که همه آنها را برای جلوگیری از ترک شدن و رها شدن از سمت دیگران انجام میدهند!
1. وابستگی شدید به افراد مهم زندگی
اولین رفتاری که به شکل مشخص از افرادی با طرحواره رهاشدگی بروز میکند، وابستگی شدید و افراطی به افراد مهم زندگیشان است. به صورتی که تحمل دوری، حتی دور ماندنهای کوتاه مدت را از آنها ندارند و با کوچکترین بیخبری از آنها به شدت نگران و مستأصل میشوند.
2. انحصارطلبی و کنترلکنندگی
از دیگر ویژگیهای افرادی که به طرحواره رهاشدگی مبتلا هستند میتوان به انحصارطلبی و کنترلکنندگی اشاره کرد. این افراد، فرد مهم زندگی خود را تنها برای خود میخواهند و حس مالکیت زیادی بر او دارند.
به همین جهت دائماً او را کنترل و چک میکنند و میخواهند به شکل از بودن و ماندن او مطمئن شوند.
3. سرزنش افراد به خاطر رها کردن آنها
فردی که با طرحواره رهاشدگی زندگی میکند، مدام به سرزنش کسانی میپردازد که او را رها کردهاند. این رفتار به صورت واضح در این افراد دیده میشود و اگر با آنها با برخورد داشته باشید میبینید که به گله و شکایت از کسانی میپردازند که به گفته خودشان، آنها را کنار گذاشتهاند.
4. حسادت به رقیبان عاطفی
اگر فردی با طرحواره رهاشدگی در یک رابطه عاطفی قرار داشته باشد، به رقیبان عاطفی خود و کسانی که میتوانند جایگاه او را داشته باشند حسادت میکند. این افراد به هیچ عنوان حاضر نیستند که جایگاه خود را به فرد دیگری بدهند و به رقیبان احتمالی خود به شدت حسادت کرده و با آنها رقابت میکنند.
5. عدم تمایل به برقراری روابط صمیمانه
افرادی که طرحواره رهاشدگی را در درون خود دارند، از صمیمیت با دیگران و برقراری روابط صمیمانه با آنها اجتناب میکنند و چراکه الگوهای ذهنی آنها بر ترس از رها شدن از سوی دیگران استوار شده است.
انواع رهاشدگی
رهاشدگی در نوع وجود دارد که براساس آن پیشزمینه رفتارها و اعمال فرد را تشکیل میدهند. انواع رهاشدگی را میتوان در دو مورد زیر تعریف کرد:
رهاشدگی مبتنی بر وابستگی
زمانی که محیط زندگی شما در دوران کودکی به شدت حمایتگر باشد، به طوری که شما با هیچ نوع چالشی در زندگی مواجه نشوید، رهاشدگی مبتنی بر وابستگی در ذهن شما شکل میگیرد.
این سبک از زندگی در دوران کودکی، بستر مهمی را برای ایجاد طرحوارههای رهاشدگی و وابستگی ایجاد میکند که زمینهساز بروز مشکلات بزرگتر در آینده میشود.
رهاشدگی مبتنی بر فقدان یا بیثباتی
اگر محیط زندگی کودکی شما، به شدت بیثبات باشد و حجمی از اتفاقات مانند دعواهای خانوادگی، طلاق پدر و مادر، فوت یکی از اعضای خانواده و … در آن رخ دهد، رهاشدگی مبتنی بر فقدان یا بیثباتی در شما شکل خواهد گرفت.
علل به وجود آمدن طرحواره رهاشدگی
این طرحواره و الگوی ذهنی به دلایل مختلفی رخ میدهد که در هر فرد متفاوت است. از جمله مهمترین علتهای شکلگیری طرحواره رهاشدگی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. عدم شکلگیری دلبستگی ایمن در نوزاد
یکی از مهمترین علل ایجاد طرحواره رهاشدگی عدم شکلگیری دلبستگی ایمن در دوران نوزادی است. این مورد به حالتی گفته میشود که والدین در برقراری ارتباط ایمن و با ثبات با نوزاد خود، به شکل بسیار ضعیفی عمل میکنند.
به این صورت کودک به این نتیجه میرسد که والدین او، در موارد ضروری به اندازه کافی و لازم از او حمایت نمیکنند و در کنار او نیستند. به این صورت، شکلی از رهاشدگی در او به وجود میآید که ناشی از عدم شکلگیری دلبستگی ایمن در اوست.
2. اضطراب جدایی
افرادی که به اضطراب جدایی مبتلا هستند، هنگام جدا شدن از والدین واکنشهای زیادی را از خودشان بروز میدهند. این اتفاق میتواند زمینه شکلگیری طرحواره رهاشدگی را ایجاد کند.
3. دوری مادر از خانواده
در برخی موارد اتفاق میافتد که مادر به دلایلی از خانواده دور میشود. برای مثال مادری که به علت بیماری یا مشکلات خاص در بیمارستان بستری میشود و نمیتواند در کنار نوزاد خود باشد.
در این شرایط دور بودن مادر از خانواده و کودک، به عنوان یکی از علتهای مهم در شکلگیری طرحواره رهاشدگی مطرح میشود.
4. واگذاری مراقبت از نوزاد به افراد دیگر
کودکانی که والدین شاغل دارند یا به هر علتی پدر و مادر برای مدت زمانی نمیتوانند از او مراقبت کنند، عموما به طرحواره رهاشدگی مبتلا میشوند.
برای مثال این طرحواره در کودکی که به مهدکودک یا مادربزرگ، خاله و … سپرده میشود و مراقبت از او توسط افرادی به جز پدر و مادر صورت میگیرد، ایجاد میشود.
5. دعوا، درگیری و کشمکش بین والدین
از دیگر علتهای مهم و رایج شکلگیری طرحواره رهاشدگی باید به دعوا و درگیری و کشمکش میان والدین اشاره کرد. در این شرایط، این تصور در کودک به وجود میآید که امکان دارد پدر و مادر او هر لحظه از یکدیگر جدا شوند و او به تنهایی رها شود.
6. متولد شدن فرزند جدید
تولد فرزند جدید در خانواده، میتواند زمینهساز شکلگیری طرحواره رهاشدگی در فرزندان بزرگتر خانواده شود. با به دنیا آمدن خواهر یا برادر جدید، همه توجهات به فرزند تازه متولد شده جلب میشود این تصور در فرزندان بزرگتر ایجاد میشود که از سوی والدین و دیگران رها شدهاند.
درمان طرحواره رهاشدگی
درمان طرحواره رهاشدگی میبایست توسط یک فرد متخصص و روانشناس یا مشاور کارآزموده انجام بگیرد. بنابراین باید به این نکته توجه کنید که هر فردی با ادعای تخصص در طرحواره درمانی توانایی درمان شما را ندارد.
درمان طرحواره رهاشدگی مراحل خاصی دارد که روانشناس در جلسات تراپی آن را به کار میبرد. زمانی که طرحواره درمانی برای شما آغاز میشود، در ابتدا روانشناس ارزیابی کاملی را از شما انجام میدهد و از طریق گفتوگو، مصاحبه و پرسش درباره گذشته و شرایط زندگی و رشد شما، اطلاعات مورد نیاز درمان را به دست میآورد.
طرحواره درمانی به کمک تکنیکهای گوناگونی انجام میگیرد که از جمله آنها باید به موارد زیر اشاره کرد:
تکنیک شناختی
در این تکنیک درمانگر به شما کمک میکند به این نتیجه برسید که طرحواره شکل گرفته در ذهن شما، شامل باورهای افراطی، اغراقآمیز و غلط شما در روابطتان است.
تکنیک تجربهای
این تکنیک به شکل شگفتآوری به شما کمک میکند که تصاویر ذهنی گوناگونی را به خاطر بیاورید. در این تکنیک خاطرات ناخوشایند و آزاردهنده دوران کودکیتان را به یاد میآورید و احساسات حقیقی خود را نسبت به آن اتفاقات ابراز میکنید.
این ابراز احساسات حقیقی نسبت به اتفاقات ناخوشایندی که در کودکی برای شما رخ داده است، مهمترین عامل برای تغییر طرحواره ذهنی شماست.
تکنیک الگوشکنی رفتاری
تکنیک الگوشکنی رفتاری به شما کمک میکند که رفتارهای مبتنی بر طرحواره رهاشدگی درون خودتان را تغییر داده و اصلاح کنید. به این صورت رفتارهای صحیح، جایگزین بسیاری از رفتارهای شما مانند وابستگی یا واکنشهای شدید نسبت به طرد شدن یا دیگر رفتارهای ناسالم، میشوند.
سخن آخر
طرحواره درمانی یکی از روشهای درمانی بسیار موثر بر الگوهای ذهنی غلط است. این روش برای تشخیص و درمان طرحواره رهاشدگی کاربرد بسیاری دارد و میتواند با استفاده از تکنیکهای تخصصی روان درمانی، شما را از طرحوارههای اشتباه یا کاذبتان رها کند.
کلینیک تخصصی مشاوره و روانشناسی افق سلامت با دارا بودن بهترین درمانگران تخصصی در حوزه طرحواره درمانی آماده ارائه خدمات به شماست. با ورود به سایت آکادمی طرحواره درمانی ایران با مدیریت دکتر عباس شفیعی به آدرس http://iranschematherapyacademy.ir این امکان را دارید که با درمانگران این حوزه و رزومه کاری و تحصیلی آنها آشنا شوید و با آگاهی کامل دست به انتخاب بزنید.
درمانگران ما از ابتدا تا انتهای مسیر درمان را همراه با شما خواهند بود.
درباره مدیریت
دکتر عباس شفیعی ، روان شناس ، متخصص مشاوره و طرحواره درمانگر
نوشتههای بیشتر از مدیریت4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام، این یک دیدگاه میباشد.
برای شروع کار با نظارت، ویرایش و حذف نظرات، لطفا از صفحه نمایش نظرات در داشبورد دیدن کنید.
Commenter avatars come from Gravatar.
این یک پاسخ به دیدگاه شما می باشد.
این دومین پاسخ است!
این یک دیدگاه جدید می باشد