اختلال دو قطبی
اختلال دو قطبی به چه معناست :
اختلال دو قطبی یا بیماری افسردگی شیدایی شامل مجموعهای از اختلالات است که همراه با مراحلی از انرژی بسیار بالاست که تحت عنوان دورههای شیدایی شناخته میشود.
معمولاً، تغییرات غیرعادی در روحیه و انرژی به شکل فعالیت بیشازحد و ناتوانی در انجام عملکردهای روزمره نمود پیدا میکند. ناتوانی ناشی از اختلال دو قطبی میتواند شدید باشد و منجر به آسیب روابط، شغل یا عملکرد فرد در مدرسه و حتی خودکشی شود.
اختلال دوقطبی در زنان دوقطبی و مردان انواع مختلفی دارد.اختلال دو قطبی معمولا بیماریهای مزمنی هستند و فرد باید تا پایان عمر تحت نظارت باشد.
اختلال دو قطبی بودن به چه معناست :
معمولاً افراد مبتلا شیدایی را با سرخوشی زیاد توصیف میکنند. شخص احساس میکند «جهان زیر پایش قرار دارد». با این وجود، در اغلب موارد، روحیه غالب در دوران شیدایی کجخلقی است. بهعلاوه، این دسته از افراد ناگهان اعتماد به نفس زیادی در خود احساس میکنند، نیازشان به خواب کم میشود، پرحرف میشوند، براحتی حواسشان پرت میشود و دست به فعالیتهایی میزنند که ریسک و دردسرشان بالاست.
در اغلب موارد، ذهن فرد شیدا سریعتر از آنکه بتواند بروز دهد عمل میکند بنابراین مدام از موضوعی به موضوع دیگر میپرد و حرفهای او منسجم نیست. گاهی فرد در دورهی شیدایی، بخصوص اگر کسی بخواهد حرفش را قطع کند، از خود پرخاش و خشونت نشان میدهد.
ویژگی این وضعیت این است که افراد شیدا بیماری خود و نیاز به درمان را نمیپذیرند و دربرابر درمان مقاومت میکنند. راههای تشخیص بیماری دو قطبی و درمان بیماری دو قطبی بسیار مهم است.خطر خودکشی در بین افراد مبتلا به اختلال دوقطبی دست کم ۱۵ برابر بیشتر از جمعیت عادی است.
راههای تشخیص اختلال دوقطبی :
-
اعتماد به نفس بیش از حد یا بزرگنمایی، شامل باورهای غیرمنطقی نسبت به توانایی و قدرت خود
-
کاهش نیاز به خواب
-
پرحرفی غیرعادی یا نیاز به صحبت
-
هجوم ایده یا افکار
-
پرت شدن حواس
-
افزایش هدفگذاری، مانند پروژههای کاری یا درسی، یا فعالیتهای بیهدف
علائم اختلال دو قطبی :
-
اعتماد به نفس زیاد
-
هجوم ایده یا افکار
-
ریسک های غیر منطقی
-
کاهش نیاز به خواب
-
عذاب وجدان یا احساس بی ارزش بودن
-
افزایش یا کاهش بی رویه وزن
-
احساس اضطراب و ناراحتی
-
بی قراری روانی و حرکتی
-
فکر یا اقدام به خودکشی
درمان اختلال دوقطبی :
این اختلال حتی در شدیدترین حالت قابل درمان است. هرچه فرایند درمان زودتر شروع شود، احتمال کاهش شدت و بسامد دورههای افسردگی و شیدایی بیشتر خواهد بود.
ازآنجاییکه این اختلال در تمام طول عمر فرد را درگیر خود میسازد، درمان هم طولانیمدت است و نهتنها درجهت تسکین علائم پیش میرود، بلکه قصد دارد مانع از عود علائم شود. اکثر افراد دچار این اختلال از نظر نوسانات خلقی و علائم مربوط به آن به ثبات خواهند رسید.
ترکیب دارو و رواندرمانی موثرترین روش درمان است. بهعلاوه، اغلب از بیماران درخواست میشود علائم روحی روزانه، روشهای درمان، الگوی خواب و اتفاقات زندگی را در جدولی بنویسند. شواهد نشان دادهاندکه نوشتن این امور در درک و مدیریت بهتر بیماری به بیمار و اعضای خانواده او کمک میکند.
درباره مدیریت
دکتر عباس شفیعی ، روان شناس ، متخصص مشاوره و طرحواره درمانگر
نوشتههای بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید