اختلال شخصیت اسکیزوئید
اختلال شخصیت اسکیزوئید :
اختلال شخصیت اسکیزوئید یک مشکل مربوط به سلامت روانی است که منجر به جدایی و بیعلاقگی فرد نسبت به دیگران و کاهش روابط اجتماعی او میشود. افراد مبتلا به این اختلال در هنگام تعامل با افراد دیگر دارای طیف محدودی از احساسات هستند و بسیار سرد به نظر میرسند.
اختلال شخصیت اسکیزوئید در دسته اختلالات شخصیت خوشهای A قرار دارد که شامل تفکر یا رفتارهای غیرعادی است. افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید ممکن است گوشهگیر، بیتفاوت و بیاحساس به نظر برسند. آنها اغلب متوجه نمیشوند که رفتارشان غیرعادی یا مشکلساز است.
علائم اختلال شخصیت اسکیزوئید :
- تمایل به تنها بودن و انجام کارها به تنهایی
- علاقه نداشتن به برقراری رابطه نزدیک با دیگران و حتی افراد نزدیک خانواده
- عدم تمایل به رابطه جنسی
- لذت نبردن از فعالیتهای روزمره
- مشکل در بروز احساسات
- سرد رفتار کردن با دیگران
- نداشتن انگیزه برای رسیدن به اهداف
- عجیب و غیرعادی به نظر رسیدن از نظر دیگران
- بیتفاوت بودن نسبت به انتقاد یا تشویق دیگران
- نداشتن دوست صمیمی
علت بروز اختلال اسکیزوئید :
شخصیت هر فرد ترکیبی از افکار، احساسات و رفتارهایی است که او را نسبت به دیگران خاص میکند. این روشی است که فرد با دنیای بیرون ارتباط برقرار میکند. این که ما خود را چگونه میبینیم و چطور با دیگران ارتباط برقرار میکنیم، شخصیت ما را شکل میدهد. اما نکته مهم این است که شخصیت از طریق ترکیبی از عوامل محیطی و ژنهایی که از والدینتان به شما منتقل شدهاند، در دوران کودکی شکل میگیرد. هر چند علت بروز اختلال شخصیت اسکیزوئید مشخص نیست، اما محققین بر این باور هستند که این اختلال در اثر ترکیبی از عوامل محیطی و ژنهایی که از والدین به شما میرسند، ایجاد میشوند. معمولا داشتن والدین یا خویشاوندی که به اختلال شخصیت اسکیزوتایپی یا اسکیزوفرنی مبتلا هستند و تجربه یک کودکی سخت یا والدینی سرد و بیعاطفه خطر بروز این اختلال را افزایش میدهد.
درمان بروز اختلال اسکیزوئید :
درمان اختلال شخصیت اسکیزوئید متاسفانه به طور قطع مشخص نیست و از همین رو گزینههای درمانی محدودی برای این اختلال وجود دارد. بهطورکلی رواندرمانی بهترین درمان برای اختلالات شخصیت است، اما این روش ممکن است برای افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید دشوار باشد، زیرا این افراد تمایلی به برقراری ارتباط ندارند و از بیان احساسات خود اجتناب میکنند. به علاوه ازآنجاییکه این افراد تنهایی را ترجیح میدهند، ممکن است انگیزهای برای تغییر نداشته باشند.
1. درمان شناختی رفتاری :
درمان شناختی رفتاری یک نوع درمان ساختاریافته و هدفگرا است. یک طرحواره درمانگر یا روانشناس به شخص کمک میکند تا نگاه دقیقتری به افکار و احساسات خود بیندازد تا بفهمد افکارش چگونه بر اعمالش تأثیر میگذارد.
2. خانواده درمانی :
اغلب افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید بنا به درخواست اعضای خانواده برای درمان به روانشناس مراجعه میکنند. در برخی موارد، خانواده درمانی میتواند رفتار با اسکیزوئید را تا حد زیادی به خانوادهها آموزش دهد. در این دورهها خانواده افراد مبتلا به اختلال یاد میگیرند که از رفتارهایی که موجب تشدید علائم و کنارهگیری فرد از جامعه میشود، دوری کنند.
3. گروه درمانی :
گروه درمانی نوعی از رواندرمانی است که در آن گروهی از افراد با هم ملاقات میکنند تا مشکلات خود را با هم زیر نظر یک طرحواره درمانگر یا روانشناس شرح دهند و به بحث بگذارند. شرکت در جلسات گروه درمانی ممکن است به فرد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید کمک کند تا مهارتهای اجتماعی را توسعه دهد.
درباره مدیریت
دکتر عباس شفیعی ، روان شناس ، متخصص مشاوره و طرحواره درمانگر
نوشتههای بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید