حمله پانیک
حمله پانیک به چه معناست :
حمله پانیک یک هجوم ناگهانی از حس ترس و اضطراب است. این حمله علائم جسمی و روانی ایجاد میکند. سطح ترس تجربه شده در اختلال پانیک غیرواقعی است و با وقایع و شرایطی که باعث این حمله میشوند، تناسب ندارد.
هر کسی ممکن است در عمر خود یک بار این حمله را تجربه کند. اما حملههای مکرر و مداوم احتمالا نشانهای از هراس یا اضطراب غیرعادی هستند که نیاز به درمان دارند.
علائم حمله پانیک :
علائم جسمی ممکن است شامل تنفس سریع، تعریق شدید، لرزش، حالت تهوع، سرگیجه، بیحسی یا سوزن سوزن شدن، لرز یا احساس گرما و افزایش ضربان قلب باشد.
علاوه بر ترس شدید، ممکن است احساس قطع ارتباط با افراد، از دست دادن کنترل، خطر قریب الوقوع و تمایل شدید برای فرار یا گریز از آن اوضاع هم در فرد وجود داشته باشد.
- لرزش
- تپش قلب
- عرق کردن
- درد در سینه
- مشکلات گوارشی
- ترس از مرگ
- تنفس سخت
- بی حسی
علل حمله پانیک :
علت ناشناخته است. اما تئوریهای مختلفی در مورد علل بروز آن وجود دارد. عدم تعادل مواد شیمیایی در مغز یا داشتن یک زمینه ژنتیکی، از جمله دلایل بروز هستند.
میتواند در اثر شرایط و موقعیتهای مختلفی از جمله وجود اختلال خلقی مانند اضطراب یا افسردگی ایجاد شوند. استرس شدید طولانیمدت، ابتلا به بیماریهای جسمی مانند بیماری قلبی، تنفسی یا تیروئید، استفاده بیش از حد از الکل، نیکوتین یا کافئین، عوارض جانبی بعضی از داروها و مصرف تفریحی بعضی مواد ممکن است به بروز حمله منجر شوند.
این اختلال در کسانی که سابقه خانوادگی حمله را دارند یا در گذشته یک رویداد آسیبزا (مثل آزار جسمی یا جنسی در دوران کودکی یا مرگ یکی از عزیزان) را تجربه کردهاند، شایعتر است. بنابراین، در بین افراد جامعه شیوع زیادی ندارد.
پیشگیری حمله پانیک :
- تنفس خود را کنترل کنید. با یادگیری نحوه کنترل تنفس خود در هنگام تهویه بیش از حد شروع کنید. نکته کلیدی این است که باید عادتهای تنفسی سالم را در زمانی که هوای بیش از حد تهویه نمیکنید هم انجام دهید تا در صورت بروز مشکل، اجرای این مهارتها آسانتر باشد.
- به پزشک مراجعه کنید. حملات پانیک به ندرت از یک بیماری ناشی میشوند. با این حال، مشورت با پزشک بخش مهمی از درمان است که میتواند شما را از وضعیت سلامتیتان مطمئن کند.
- در مورد آن صحبت کنید. این تمایل وجود دارد که از حملات پانیک خود احساس خجالت کنید و سعی کنید با آنها مبارزه کنید. شما باید تا حد امکان از افکار خود خارج شوید. پس با اطرافیانتان در مورد آن صحبت کنید یا با کسی که به او اعتماد دارید تماس بگیرید و به او بگویید که چه احساسی دارید.
- ورزش کنید. علاوه بر صحبت با پزشک در مورد شرایط احتمالی سلامتی، برای شرکت در هر برنامه ورزشی باید مجوز پزشکی دریافت کنید. در بیشتر موارد، نشان داده شده است که ورزش ضمن بهبود خلق و خو، اضطراب را کاهش میدهد.
- حساسیتزدایی را امتحان کنید. این کار بهتر است در حضور یک درمانگر یا متخصص آموزش دیده انجام شود. حساسیتزدایی عمل عادت کردن به محرکهای شما است تا زمانی که دیگر باعث اضطراب نشوند.
درمان حمله پانیک :
درمان به کاهش شدت و دفعات حمله پانیک کمک میکند و عملکرد شما را در زندگی روزمره بهبود میبخشد. گزینههای اصلی درمان شامل روان درمانی و دارو درمانی هستند. معمولا اقدامات روانشناختی برای تاثیرگذار بودن بر حملات لازم است با دارو درمانی ترکیب شوند. از اینرو، بهتر است برای درمان از همکاری یک روانپزشک و یک روانشناس به صورت هماهنگ بهره ببرید.
درمان شناختی-رفتاری میتواند به تغییر نحوه تفکر و واکنش به موقعیت هایی که باعث ایجاد ترس میشوند، کمک کند. تمرینات آرامشبخش و ذهنآگاهی، مانند تنفس عمیق، مدیتیشن، یوگا، ماساژ، تصاویر هدایت شونده و ریلکس کردن پیشرونده ماهیچهها، میتوانند به کاهش اضطراب و استرس منجر به پانیک کمک کنند. داروهای ضدافسردگی و ضداضطراب هم در کنترل علائم پانیک موثر هستند.
برای ریشه یابی و درمان حملات پانیک از این لینک نوبت مشاوره یا طرحواره درمانی بگیرید.
درباره مدیریت
دکتر عباس شفیعی ، روان شناس ، متخصص مشاوره و طرحواره درمانگر
نوشتههای بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید