طرحواره درمانی گروهی
طرحواره درمانی گروهی چیست :
طرحواره درمانی گروهی یک درمان گروهی طولانی مدت است که برای درمان افرادی با تشخیص اختلال شخصیت مرزی طراحی شده است. گروه درمانی یک درمان مبتنی بر شواهد را به مراجعین ارائه می دهد.
این شیوه درمانی به مراجعان کمک میکند تا با استفاده از تکنیکهای شناختی، رفتاری و متمرکز بر احساسات، الگوهای زندگی یا طرحوارههای ریشهدار و خودشکسته شان را تغییر دهند. این درمان بر رابطه با درمانگر، زندگی روزمره خارج از درمان و تجارب آسیب زا در دوران کودکی که در این اختلال رایج است، متمرکز است.
در طرحواره درمانی گروهی، ابتدا درمانگر امنیت و ارتباط را در گروه برقرار میکند. به این ترتیب گروه تبدیل به یک خانواده گرم و همراه با همدلی میشود. درمانگر برای جلسات هدف گذاری کرده و برای رسیدن به این اهداف برنامه ریزی میکند. از این طریق پروتکلی تر میشود اما این درمان همیشه هماهنگ با گروه و مرحله ای که گروه در آن قرار دارد پیش می رود. بصورت چرخشی رو تمام حالات مراجعین تمرکز میشود و این مساله ابزار مهمی برای تنظیم احساسات فراهم میکند.
اجزاء طرحواره درمانی گروهی
از سه جزء تشکیل شده است:
- آگاهی حالت
- مدیریت حالت
- درمان حالت
با مداخلات در این سه مولفه با حالت های مختلف تمرین خواهد شد
تکنیک های طرحواره درمانی گروهی
تکنیک های درمانی شامل مجموعهای از روشها و فنون است که در گروههای درمانی به منظور تغییر الگوهای رفتاری و روانی افراد مورد استفاده قرار میگیرند. این تکنیکها بر اساس اصول و اهداف طرحواره درمانی طراحی و اجرا میشوند و به اعضای گروه امکان میدهند تا درک بهتری از خود، دیگران و مشکلات خود پیدا کنند و راهکارهای مؤثرتری را برای مواجهه با آنها تجربه کنند.
- تکنیک های طرحواره درمانی شناختی
- تکنیک های طرحواره درمانی متمرکز بر هیجان
- تکنیک های طرحواره درمانی رفتاری
مراحل طرحواره درمانی گروهی
طی یک دوره 18 ماهه به 3 مرحله تقسیم می شود:
- مرحله یک (ماه 1-3) برای پیوند و تنظیم عاطفی است
- مرحله دوم (ماه های 4-11) دوره تغییر حالت طرحواره است
- مرحله سوم (ماه 12-18) مرحله خودمختاری است
فرآیند طرحواره درمانی گروهی
یک رویکرد منحصر به فرد است که بسیار فراتر از مدل های گروه درمانی سنتی است. ایده اصلی پشت این است که اعضای گروه، با راهنمایی درمانگران، “خانواده” خود را ایجاد کنند که در آن حضور خواهر و برادرانی به فرزندپروری که درمانگران ارائه می دهند اضافه میشود.
به عنوان بخشی از این فرآیند عاطفی اصلاحی گروه، بیماران تمرینات تصویرسازی و نقش آفرینی را انجام می دهند که در آنها نقش حالت های مختلف هر یک از اعضای گروه (مثلاً محافظ جدا شده، بزرگسال سالم، والدین تنبیهی) را بر عهده می گیرند و در نهایت آنها را بهبود می بخشند.
درباره مدیریت
دکتر عباس شفیعی ، روان شناس ، متخصص مشاوره و طرحواره درمانگر
نوشتههای بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید