مادران خودشیفته
مادران خودشیفته :
ابراز علاقه مادران خودشیفته غیرقابل پیش بینی است و به میزان کنترل پذیری فرزند و آشفتگی مادر بستگی دارد.
مادران خودشیفته در برابر نیازهای فرزندانشان، صبوری یا همدلی چندانی از خود نشان نخواهند داد.
کودکان بزرگسالی که مادری خودشیفته داشتهاند، میتوانند بر رفتارهای مادر خود غلبه کنند و با درک این موضوع که آنها به اندازه کافی خوب هستند، در جهت درمان اضطراب و افسردگی خود قدم بردارند.
معمولاً تجربه والدین از فرزندان خود، چیزی نیست جز نسخه خودشیفته خودشان. البته بسیاری از والدین دست از سر این گونه رفتارهای خودشیفته پرورانه برمیدارند؛ چرا که هدف از تربیت بچه های سالم این است که آنها بتوانند خود واقعی شان را به عنوان یک شخصیت مستقل به رسمیت بشناسند.
نشانه های مادر خودشیفته :
1. حداقل در نظر عموم، او همواره برنده است :
ایده آل و مطلوب به نظر رسیدن، موفقیت در عرصه زندگی و کار، و داشتن خانه و خانواده، به سادگی قدم زدن و پیاده روی در پارک نیست. هیچ کس ادعا نمیکند که به راحتی میتوان به این دستاوردها رسید. تنها یک نفر در زندگی شما وجود خواهد داشت که ظاهر این اهداف را طوری جلوه میدهد که انگار همچون آب خوردن است: او کسی نیست جز مادرتان!
دنیای خارج ممکن است او را در آغوش بگیرد و تحسین کند، اما شما مادر را به عنوان فردی خودرای، سرد و بی محبت و کسی که به راحتی عصبانی شده و همیشه حق با اوست، می شناسید. ممکن است دوستان و همکارانش او را دوست داشته باشند، اما آنها مادری را که شما میشناسید، نمیشناسند.
2. موفقیت مترادف خودشیفتگی نیست :
بیایید صادق باشیم. اکثریت قریب به اتفاق افراد موفق خودشیفته نیستند، و قرار نیست که برون گرایی، از افراد والدین بدی بسازد. از نظر روانشناسی، فرد خودشیفته برای جلب توجه ساخته شده است و این توجهات میتواند معطوف کاریزما و جذابیت، زیبایی، هوشمندی یا جایگاه مالی شخص شود. ممکن است که بسیاری از مردم به این شکل باشند اما تنها برخی از آنها دارای ویژگی های خودشیفتگی هستند. ولی تفاوت در اینجاست که افراد سالم برای تربیت و بزرگ کردن فرزندان، رویهشان را تغییر میدهند.
3. کودکان نیاز دارند که دیگران را از خود راضی نگه دارند :
شما مطابق میل آنها رفتار میکنید، زیرا برای آن آموزش دیدهاید. به عنوان یک کودک ۹ ساله، شما با مادرتان مخالفتی نمیکنید، زیرا مانند بسیاری از بچههای مدرسه ای میخواهید که تا جای ممکن مهربانی و محبت را دریافت کنید. با همهی این تفاسیر، او ممکن است بخاطر فراموش کردن تکالیف، شلوغ کاری یا اذیت کردنش با کارهای مختلف، از دست شما عصبانی شود. این باعث میشود که فکر کنید همهی اینها تقصیر شماست و به همین علت در حضور او مضطرب میشوید.
4. مادر خودشیفته + فرزندان = بیثباتی :
کودکانی که با یک مادر خودشیفته بزرگ میشوند، به طور مداوم در معرض آسیبهای روانی خواهند بود. شما متوجه میشوید که این افراد از روشهایی مانند پس زدن و نادیده گیری یا خشم و عصبانیت، برای کنترل شرایط استفاده میکنند. پدر شما نیز برای کنار آمدن با او، یا به همراهی اش میپردازد و یا مدت زیادی است که او را رها کرده است.
ویژگی های یک مادر خودشیفته :
1. مادری که دارای تعاملات اجتماعی است :
در خانه تبدیل به یک مادر کنترلگر میشود. او دیگر آن زنی نیست که حداقل در نگاه دیگران لبخند دائمی بر لب دارد. او تحقیر میکند، انتقاد میکند و به شکلهای مختلف این را به شما القا میکند که مطابق خواستهها و استانداردهای او نیستید.
2. او در خلوت خود لجباز، یکدنده و خودرای است :
و مردم را با حرفها و ایراداتش به رگبار میبندد، اما در ملاء عام سخاوتمند و مهربان است. مامان باید در حضور همه خوب به نظر برسد، حتی اگر خیلی هم به آنها علاقمند نباشد. او کاریزماتیک است، به همه لبخند می زند و حتی با آنها صحبت میکند و این در حالی است که انتقادات و عیب جوییهایش را برای خانه ذخیره میکند.
3. او از شما ایراد می گیرد :
و وقتی آن را اصلاح کنید، به سختی شما را تایید میکند. برای ابراز پشیمانی، جمله «متاسفم مامان» هرگز برای او کافی نخواهد بود و هیچ وقت نمی توانید بفهمید که برای راضی کردن او، باید از چه روشی برای عذرخواهی استفاده کنید.
4. جهان حول او می چرخد :
مادر شما همواره باید در مرکز توجه باشد. او همواره توقع دارد که دیگران برایش کاری انجام دهند، همواره میخواهد که مورد ستایش قرار گیرد و انتظار دارد که شما همه موارد فوق و حتی موارد دیگر را برایش فراهم کنید.
5. او به راحتی ناراحت میشود :
و ادعا می کند که برای شما کارها و از خود گذشتگیهای زیادی را انجام داده است. اگر خواستههایش را برآورده نکنید، سرخورده می شود و از جمله کلیشه ای «تو من را دوست نداری، چون اگر دوست داشتی، چیزی که من می خواستم را انجام می دادی» استفاده میکند؛ یا به سادگی شما را متهم میکند که به او بیتوجهی کرده و برایش ارزش قائل نیستید و در نهایت میگوید که به عنوان یک مادر از او قدردانی نمیکنید.
6. وجودتان را پر از اضطراب و نگرانی میکند :
حتی اگر کاری را انجام دهید که شایسته تشویق و تحسین باشد، او به شما احساس بی لیاقتی و ناکافی بودن میدهد. همه ما، به ویژه در اوایل زندگی و کودکی، به تایید و تحسین نیاز داریم. یک مادر خودشیفته می تواند شما را وادار کند تا در هر کاری که انجام می دهید دچار عدم اعتماد به نفس باشید.
مواجهه بر مادر خودشیفته :
مواجهه با یک مادر خودشیفته، به دلیل تأثیرات ماندگاری که می تواند روی شما بگذارد، آسان نیست. اما مصون ماندن از صدمات او و فائق آمدن بر رفتارهای مخرب او ممکن است. به افراد دیگری که در دور و اطراف شما هستند مثل پدر، معلمان مدرسه، حتی خواهر و برادر یا دوستانتان نگاه کنید و ببینید که آنها چطور از شما به خاطر خود واقعیتان و چیزی که هستید قدردانی میکنند.
درباره مدیریت
دکتر عباس شفیعی ، روان شناس ، متخصص مشاوره و طرحواره درمانگر
نوشتههای بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید