تست اختلالات روانی SCL-90 - آکادمی طرحواره درمانی ایران

تست اختلالات روانی SCL-90

پرسشنامه SCL-90 اولین بار در سال ۱۹۷۳ توسط فردی به نام دراگوتیس و همکارانش طراحی شد. این پژوهشگران براساس تجربیاتی که در زمینه درمان داشتند و نیز تجزیه و تحلیل های روانسنجی این پرسشنامه را طراحی گردند. این تست در پژوهش ها و مراکز مشاوره و درمانی به شدت رایج است و مورد استفاده قرار می گیرد. این تست ۹۰ سوال ۵ گزینه ای (هیچ تا به شدت) دارد و هدف آن این است که الگوی علایم روانی بیماران جسمی و روانی را نشان دهد. این پرسشنامه توسط خودِ فرد (و نه روانشناس یا روانپزشک) تکمیل می شود و به همین دلیل به آن فهرست علایم خوودگزارش دهی گفته می شود.

۹۰ سوالی که در این پرسشنامه وجود دارد، ۹ بعد از روان را می سنجند، که عبارتند از شکایات جسمی، وسواس فکری-عملی، حساسیت میان فردی، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، ترس مرضی، افکار  پارنوئیدی و روان پریشی.برای پاسخ به این تست، فرد باید یک هفته گذشته را مد نظر بگیرد و به سوالات براساس هفته ای که گذشته است جواب دهد.

 

توضیح 9 بعد :

  1. شکایات جسمانی: این بعد شامل شکایت از قلب، گوارش، تنفس و بخش هایی از بدن است که با سیستم عصبی خودکار در ارتباط است. معمولا وقتی فرد متوجه نارسایی و مشکل در عملکرد بدن می شود، دچار افسردگی می شد. با پاسخ به سوالات این بعد، فرد کارکرد بیمارگونه بدنش را ادراک می کند.
  2. وسواس فکری-عملی: این بعد علایم مربوط به وسواس فکری-عملی را نشان می دهد. منظور از وسواس کلمات یا تصاویر یا اعمالی است که برخلاف میل و اراده فرد، زندگی فرد را تحت تاثیر خود قرار می دهد و در نتیحه فرد تلاش می کند بر روی اعمال، افکار و تکانه هایی تمرکز کند، که ناخواسته هستند.
  3. حساسیت میان فردی: این بعد نشان دهنده میزان احساس بی کفایتی و حقارت به ویژه در مقایسه و رابطه با افراد دیگر است. احساس بی کفایتی و خودکم بینی باعث می شود فرد نتواند ارتباط موثری با دیگران برقرار کند. سوالات این بعد احساس بی کفایتی و خودکم بینی فرد را نشان می دهند.
  4. پرخاشگری: این بعد بازتابی از افکار، احساسات یا کارهایی است که در اثر اثرات منفی خشم ایجاد می شود و همچنین نشانگر ویژگی هایی مانند ظلم، بی حوصلگی، تحریک پذیری، خشم و رنجش نیز است. در این بعد فرد دارای افکار، اعمال و احساسات ناشی از خشم است.
  5. ترس مرضی: ترس مرضی یعنی ترس مداوم از یک فرد، محل یا حتی یک شی بخصوص. این بعد با ترس از مکانهای باز، اضطراب اجتماعی و … ارتباط دارد که در آن فرد نسبت به یک محرک خاص، ترسی شدید و غیرمنطقی دارد.
  6. روان پریشی: در این بعد فرد دارای افکار روان پریشی از ضعیف تا شدید است. نشانه های این بعد شامل یک زندگی گوشه نشینی و جدا از دیگران است.

پاسخدهی به این پرسشنامه در حالت عادی حدود ۱۵ الی ۲۰ دقیقه زمان می برد.

این تست برای افراد مبتلا به اختلالات روانی شدید و افراد عقب مانده و ناتوان نیست.

 

دستورالعمل :

لطفاً عبارات تست را با دقت بخوانید، هیچ سوالی را بدون پاسخ نگذارید. بیش از حد در مورد سؤالات فکر نکنید. اولین پاسخی که به ذهن شما می رسد احتمالاً برای شما مناسب است. اگر برخی از سؤالات برای شما دشوار است، گزینه ای را انتخاب کنید که برای شما به طور کلی یا بیشتر اوقات درست است. هر سوال تست اختلالات روانی پنج گزینه دارد که طبق راهنمای زیر گزینه مناسب را انتخاب کنید:

  1. به هيچ وجه: يعنی اين موضوع هيچ وقت برای من مسأله نبوده و هرگز مرا ناراحت نکرده است.
  2. کمی: يعنی اين مشکل در سطح بسيار کمی برای من وجود داشته و ناراحتی مختصری برای من به وجود آورده است.
  3. تا حدی: يعنی اين مسأله در حد متوسطی برای من مطرح بوده و تا حدودی مراناراحت کرده است. مثلاً در طول چند هفته گذشته سه يا چهار بار اين مسأله را داشته ام.
  4. زياد: يعنی اين مسأله به دفعات متعدد (مثلاً هر دو يا سه روز يک بار) وبا شدت زياد برای من اتفاق افتاده و تا حد زيادي باعث ناراحتی من شده است.
  5. خیلی زیاد: يعنی اين مشکل تقريباً هر روز با شدت بسيار زياد برای من مطرح بوده و بی اندازه مرا ناراحت کرده است.

 

تست اختلالات روانی SCL-90 یک تست روانشناسی 90 سوالی است که برای ارزیابی مشکلات روانی استفاده می شود. فرم ابتدایی تست scl-90 توسط دراگوتیس، لیپمن و کووی در سال 1973 برای نشان دادن جنبه های روانی بیماران جسمی و روانی طراحی شد. تست اختلالات روانی scl-90 یکی از پرکاربرد ترین تست ها برای غربالگری وضعیت سلامت روان یا حتی استخدام است. تست scl-90 یک ابزار اندازه گیری خودگزارشی چند بعدی است که وسعت و شدت علائم و ناراحتی روانی فعلی را ارزیابی می کند. فرد می بایست طبق حالات هفته گذشته خود به سوالات تست scl-90 پاسخ دهد. scl-90 نه بعد را ارزیابی می کند:

  1. شکایات جسمانی یا جسمانی سازی
  2. وسواس فکری-اجباری
  3. حساسیت بین فردی
  4. افسردگی
  5. اضطراب
  6. خصومت یا پرخاشگری
  7. ترس مرضی یا فوبیا
  8. افکار پارانوئیدی
  9. روان پریشی

فواید تست scl-90

  • ارزیابی اولیه بیماران در زمان درمان به عنوان یک روش عینی برای ارزیابی علائم
  • پیشرفت بیمار را در طول و بعد از درمان اندازه گیری می کند تا تغییرات را کنترل کند
  • نتایج را برای برنامه های درمانی از طریق اطلاعات جمع آوری شده بیمار اندازه گیری می کند
  • این تست به اندازه گیری تغییرات علائمی مانند افسردگی و اضطراب کمک می کند

پایایی و روایی تست اختلالات روانی در پزوهش مرعشی در سال 1375، ضریب پایایی هر 9 بعد را با آلفای کرونباخ بین 0/80 و 0/93 به دست آورد که نشان دهنده اعتبار قابل قبول تست اختلالات روانی SCL-90 است. همچنین در تحقیق دراگوتیس، ریکلز و راک که در سال 1976 انجام شد، ضریب پایایی تمام ابعاد 9 گانه تست اختلالات روانی، توسط روش بازازمایی مورد سنجش قرار گرفت و در حد رضایت بخش و مطلوب (بین 0/77 و 0/90) گزارش شد. این تست برای افراد بالای 13 سال و دارای حداقل تحصیلات تا کلاس ششم قابل اجراست.

لطفاً عبارات تست را با دقت بخوانید، هیچ سوالی را بدون پاسخ نگذارید. بیش از حد در مورد سؤالات فکر نکنید. اولین پاسخی که به ذهن شما می رسد احتمالاً برای شما مناسب است. اگر برخی از سؤالات برای شما دشوار است، گزینه ای را انتخاب کنید که برای شما به طور کلی یا بیشتر اوقات درست است. هر سوال تست اختلالات روانی پنج گزینه دارد که طبق راهنمای زیر گزینه مناسب را انتخاب کنید:

  1. به هيچ وجه: يعنی اين موضوع هيچ وقت برای من مسأله نبوده و هرگز مرا ناراحت نکرده است.
  2. کمی: يعنی اين مشکل در سطح بسيار کمی برای من وجود داشته و ناراحتی مختصری برای من به وجود آورده است.
  3. تا حدی: يعنی اين مسأله در حد متوسطی برای من مطرح بوده و تا حدودی مراناراحت کرده است. مثلاً در طول چند هفته گذشته سه يا چهار بار اين مسأله را داشته ام.
  4. زياد: يعنی اين مسأله به دفعات متعدد (مثلاً هر دو يا سه روز يک بار) وبا شدت زياد برای من اتفاق افتاده و تا حد زيادي باعث ناراحتی من شده است.
  5. خیلی زیاد: يعنی اين مشکل تقريباً هر روز با شدت بسيار زياد برای من مطرح بوده و بی اندازه مرا ناراحت کرده است.
دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاه خود را منتشر کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
ارسال به ایمیل
http://iranschematherapyacademy.ir/?p=13585