بیماری اسکیزوفرنی
بیماری اسکیزوفرنی به چه معناست :
اسکیزوفرنی یک اختلال جدی در مغز است که نحوه تفکر، اعمال، بیان احساسات و همچنین درک واقعیت فرد را دچار صدمه می کند. افراد مبتلا به این اختلال ( که حادترین و ناتوان کننده ترین نوع بیماری های روانی حساب می شود) در اجتماع (محیط کاری و مدرسه) و در برقراری روابط اجتماعی غالباً دچار مشکل هستند. اسکیزوفرنی شخص را وحشت زده کرده و از حالت طبیعی رفتاری خارج می کند. این بیماری تا آخر عمر با فرد مبتلا همراه است و متاسفانه فعلا به طور قطعی قابل درمان نیست اما با راه های مناسبی میشود این بیماری را کنترل کرد.
درمان و کنترل اسکیزوفرنی به کمک روانپزشک و روانشناس ممکن است. برخلاف باور عامه، افراد مبتلا به اسکیزوفرنی دچار تعدد شخصیت نیستند. اسکیزوفرنی یک نوع جنون است، یعنی یک نوع بیماری روانی که در اثر آن شخص نمی تواند تفاوت واقعیت و خیال را تشخیص دهد.
نشانه های بیماری :
معمولا افراد مبتلا به اسکیزوفرنی فاقد هرگونه نشانه خارجی مبنی بر بیماربودن هستند. در مواردی که بیماری شدید شده و آشکارتر می شود، شخص دچار رفتارهای عجیب و غریب می شود. رفتارهایی مثل:
-
گوشه گیری اجتماعی
-
زوال شخصیت (حس غیرواقعی، مبهم و در حالت رویا بودن)، که بعضی مواقع با اضطراب شدید همراه می شود.
-
کاهش اشتها
-
هذیان
-
توهم (شنیدن یا دیدن چیزهایی که وجود ندارند)
-
احساس کنترل شدن توسط نیروهای خارجی
-
حرفای نامربوط
علائم بیماری اسکیزوفرنی :
-
علائم مثبت : شنیدن صداها و اشیای مشکوک، احساس اینکه تحت نظارت دائمی هستن، هذیان یا ساختن کلمات بدون معنی
-
علائم منفی (deficit) : گوشه گیری (انزوا) از محیط اجتماعی، دشواری در بیان احساسات (در موارد شدید از آن بعنوان blunted affectنام برده میشه)، دشواری در مراقبت از خود، عدم توانایی در احساس لذت بردن.
-
علائم عاطفی (Affective or mood ) : افسردگی، مهم ترین عامل در ارتباط با اقدام به خودکشی دربیشتر افراد مبتلا به این بیماری به حساب میاد. در این رابطه میتونیم به اضطراب هم اشاره کنیم که یا مستقیما نتیجه روان پریشی هست.
انواع اسکیزوفرنی :
Disorganized-type schizophrenia :
عملکرد این افراد در تعاملات احساسی به شکلیه که نامناسب و گاها مبالغه آمیز به حساب میاد.
این دسته از بیمارا ممکنه با عوض شدن رنگ چراغ های راهنمایی و رانندگی و یا حتی موضوعاتی که هیچ ربطی به حرف یا کاری که مشغولش هستن نداره، به خنده بیفتن.
Paranoid-type schizophrenia :
شاخصه اصلی این نوع از اسکیزوفرنی هذیان و توهمات شنواییه اما عملکرد عقلانی، فکری و بیان احساسات فرد نسبتا طبیعیه. هذیان های مرتبط با این بیماری غالبا به این صورته که فرد ادعا میکنه ناعادلانه مورد آزار و اذیت قرارگرفته و یا خودش رو شخص دیگه ای (یک آدم معروف ) معرفی میکنه.
بیمارایی که دچار این نوع هستن حالتای مختلفی از خشم، سردی، اضطراب و منطقی بودن رو از خودشون بروز میدن.
Undifferentiated-type schizophrenia :
برای این دسته از بیمارا نمیشه هیچ ویژگی خاصی بیان کرد چراکه نشانه ها و علایم این بیمارا کم و بیش با نشانه ها و علایم دسته هایی که تا الان بررسی شد مطابقت میکنه اما این تطابق به گونه ای نیست که بشه بیمار رو در دسته خاصی قرار داد.
Catatonic-type schizophrenia :
اختلالات حرکتی بارزترین نشانه این نوع از اسکیزوفرنیه. این دسته از بیمارا یا خودشون رو کاملا بی حرکت نگه میدارن یا اینکه از در و دیوار بالا میرن. بعضی مواقع این بیمارا ساعتها لب از لب باز نمیکنن و یا کاملا برعکس، تمام گفته های شما رو عینا تکرار میکنن و بی جهت شروع به انجام فعالیت میکنن.
برای درمان و کنترل اسکیزوفرنی به روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنید.
درباره مدیریت
دکتر عباس شفیعی ، روان شناس ، متخصص مشاوره و طرحواره درمانگر
نوشتههای بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید